Despre Noi

Experiente UNICE

La doar 25 de kilometri de Iași, iubitorii de natură sălbatică vor găsi un loc cu totul special numit Delta Moldovei. Datorită acumulării a mai multor râuri din zonă în lacul Jijia, comuna Movileni se bucură acum de un adevărat paradis care este desemnat arie protejată de interes comunitar prin Ordinul Ministrului Mediului și Dezvoltării Durabile nr. 1.964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară.

Ce face ca acest loc să fie uimitor? Prezența a numeroase habitate precum râuri cu maluri nămoloase, pajiști și mlaștini, lacuri naturale, comunități de lizieră cu ieburi înalte, pajiși cu altitudine joașă și multe terenuri umede și nisipoase. Aici, de-a lungul a peste 40 de ani, atât în zona terestră, cât și în cea acvatică, și-au găsit adăpost peste 20.000 de specii de animale, pești și păsări, zona fiind unul dintre cele mai importante teritorii de cuibărit din bazinul românesc al Prutului.

 

Încă de la începutul lui aprilie, își fac apariția lebedele de vară și cormoranii, care se apucă de construit și reparat cuiburi, urmate apoi de alte zeci de specii. În luna mai, majoritatea clocitoarelor depun ponta, astfel încât tot văzduhul răsună de trilurile păsărilor. Habitatele acestora diferă de la specie la specie, cuiburi găsindu-se peste tot, de la cele așezate pe ramurile arborilor și până la cele construite pe apă. Printre speciile pe care le puteți admira în Delta Moldovei mai enumărăm rața roșie, lișița, lopătarul, diferite tipuri de stârc (pitic, galben, roșu, de noapte), egretă (mică, mare), chirighiță, berze, pescăruși, plus multe altele. Migrația de toamnă are loc destul de târziu și lent, așa că păsările pot fi admirate o perioadă destul de generoasă de timp.

În zona piscicolă predomină crapul, carasul, sângerul și novacul, iar în zonele umede se găsesc diferite specii de broaște, șopărle, șerpi ș.a. Mamiferele preponderente în zona Deltei Moldovei sunt rozătoarele: iepurii, hârciogii, șobolanii și șoarecii, însă se găsesc cu ușurință și vulpi, hermeline, mistreți, căprioare, vidre și câte și mai câte.

După cum vă puteți da seama, în spatele Complexului Deltei Moldovei se află un întreg paradis sălbătic ce așteaptă să fie descoperit și admirat.

Pasari

Camere

Helestee

Metri Patrati
2020

Un loc de o frumusețe rară a intrat de curând în circuitul internațional al ariilor umede protejate din țara noastră.
Stirile ProTv

2013
Minunea naturală din Larga Jijia, supranumită Delta Moldovei
2020

Delta Jijiei sau Delta Moldovei, paradisul natural din apropiere de Iaşi
ObservatorNews

2016

Romfilatelia introduce în circulație miercuri, 3 februarie 2021, emisiunea de mărci poștale Delta Moldovei
RomFilatelia

Vezi Galeria

Hai în Deltă

Complex Delta Moldovei

Sat Larga Jijia, Str. Pescarilor nr.32,
Com.Movileni, Jud. Iasi

 

Te așteptăm cu drag

Despre Noi

Despre noi

Contact

ANPC

GDPR

Legaturi Externe

ProTv

Adevarul

Romfilatelia

Observatornews

Metode de Plata

Pescuit – doar cash

Restaurant – cash&card

Rezervari

0749 111 575

contact@complexdeltamoldovei.ro

Sat Larga Jijia, Str. Pescarilor nr.32, Com.Movileni, Jud. Iasi


©ComplexDeltaMoldovei
Toate drepturile rezervate. Website construit de KnowZone
Call Now Button